Головна » 2014 » Лютий » 18 » День захисту морських ссавців
23:00
День захисту морських ссавців

19 лютого – День захисту морських ссавців

 

Всесвітній День захисту морських ссавців (День Китів) був проголошений у 1986 року, коли після 200 років нещадного винищування Міжнародна китова комісія ввела заборону на китовий промисел. Він діє і понині і означає, що по всьому світу охота на великих китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонена.

Цей день вважається днем захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців і інших живих істот морів і океанів. Щорік 19 лютого різні природоохоронні групи проводять акції в захист китів і інших морських ссавців. Часто екологи об'єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального вигляду, якому загрожує смертельна небезпека.

 

Синій кит (ряд Китоподібні) – це найбільша тварина, яка будь-коли існувала на Землі. А його їжею є планктонні рачки – чи не найменші жителі океану.

Розміри. Найбільший зареєстрований самець був довжиною 33 м . А самки ще довші! (Середня довжина самця 25, а самки 30 м). Найбільша маса кита 178 тонн.

Розмноження. Статеве дозрівання з 4-5 років. Період спарювання недосліджений. Самка народжує раз на три роки. Вагітність триває 11 місяців. Народжують 1 малюка довжина якого сягає 8 м а маса – до 6 тонн.

Тривалість життя  80 років.

Місце проживання в основному у водах Арктики та Антарктики.

Охорона. З 1967 року  полювання на  китів  задля торгівлі зустрічається все рідше.З того часу чисельність синіх китів значно збільшилась. Але необхідно ще протягом ста років охороняти цього ссавця для того, щоб стверджувати , що загроза зникнення йому не загрожує.

 

Косатка (ряд Китоподібні) – єдиний хижак з китоподібних, який живиться теплокровними тваринами. Полюють добре організованими стадами, нападають навіть на слабких китів. Можуть розвивати швидкість до 55км/год, коли звичайна швидкість 15 км/год. Це дуже розумна тварина. В неволі дуже швидко звикає до людини, легко піддається дресируванню виконуючи неймовірні трюки.

Розміри. В середньому довжина самців 6,5 – 8м, а самок 5-6,5м. А маса самця до 6,5 тонн , а самки 4,5 тонн.

Розмноження.  Статеве дозрівання з 8 років. Вагітність 16-17 місяців. Кількість малюків – 1.

Охорона. Косатка є  розповсюдженим  видом і їй не загрожує вимирання. Іноді на них полюють рибаки, бо вважають що вона знищує молодняк риб.

 

Дельфіни (ряд Китоподібні) – це маленькі кити. Приблизно з 37 видів майже всі живуть в морях і тільки 5  - у річках. Дельфіни дуже миролюбні, тримаються зграями  та допомагають один одному,  допомагають і людям. Нажаль тисячі дельфінів щороку гине заплутавшись в рибальських сітях. Іноді цілі родини дельфінів викидаються на берег. Причиною цього явища є порушення роботи ехозонда, яке відбувається із-за дії радарів на суднах. Тварина втрачає здатність орієнтуватися і потрапляє на сушу. Кличе на допомогу, тому разом з ним на суші опиняються і інші дельфіни.

З китоподібних в Україні зустрічається три види: дельфін-білобочка, афаліна чорноморська і морська свиня (або фоцена). Всі вони занесені до Червоної книги України.

 

Ламантини (ряд Сирени).  В четвертій подорожі Колумб, вважавши ламантинів русалками, наказав спіймати одного з них і посадити в озеро. Ця тварина стала ручною і підпливало на клич людини. Їх надзвичайний апетит використовують для боротьби з водяною рослинністю. В шийному відділі цих тварин 6 хребців, а не 7 як у решти ссавців.

Розміри. Довжина не більше 5 м, маса - 200-600 кг.

Розмноження.  Статеве дозрівання з 3-4 років. Вагітність в неволі 6 місяців, за іншими даними 12-14 місяців. Кількість малюків – 1. Турбуються про потомство 1-3 роки. Тривалість життя 30-60 років.

Представник ряду сирен морська корова була знищеня людиною протягом 27 років після відкриття. А була відкрита вона Георгом Стеллером ( єдиним біологом в експедиції В.Берінга). Супутники Беринга пили жир морської корови кружками без будь-якої огиди, а м'ясо вважали смачним, схожим на телятину. Після відкриття Берингом Командорських островів їх почали відвідувати численні експедиції, і всі вони безжально вбивали морських корів заради м’яса. Остання морська корова була вбита в 1768 році.

Охорона. У всіх місцях проживання ламантини включені до списку тварин, що охороняються Міжнародним Союзом Охорони природи.

 

До морських ссавців належать представники ряду  Ластоногі, які також знаходяться під охороною. Ці тварини їжу добувають в морі, а відпочивати виходять на сушу. Але про них ми поговоримо пізніше. 1 березня  - міжнародний день захисту тюленів.

Категорія: Календар екологічних дат | Переглядів: 655 | Додав: papirownik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: